Dünya Bisiklet Günü ve En İyi Bisiklet Modelleri

Yaklaşan Dünya Bisiklet Günü düşünüldüğünde adrenalin ve heyecan duygularınız harekete geçti mi? Bisiklet insanlar tarafından icat edilen, sağlığa ve çevreye faydalı en yaygın ulaşım aracıdır. 1818 yılında Alman Karl von Drais tarafından yapılan bisiklet günümüze çeşitli değişiklikler ile ulaşmıştır.

İnsan sağlığına ve çevreye duyarlı yapısı nedeniyle hemen hemen her toplumda iyi bir yere sahip olan bisikletin önemini pekiştirmek için 2018 yılı itibariyle Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 3 Haziran Dünya Bisiklet Günü olarak ilan edilmiştir.

Dünyayı etkisi altına alan pandemi, bisiklet ile ulaşımı daha ilgi çekici hale getirmiştir. Doğaya hiçbir zarar vermemesi, ekonomik olması, kullanım kolaylığı sayesinde çeşitli bisiklet modelleri 7’den 70’ e her kesimin ilgisini çekmeye başladı.

İcat edilmesinden günümüze kadar birçok modeli ve çeşidi çıkan bisiklet hem eğlenceli hem de sağlıklı bir ulaşım sağlamaktadır. Doğaya verdiğimiz zararlar göz önüne alındığında verilen zararların geri dönüşü maalesef yoktur. Diğer ulaşım araçlarında kullanılan ürünler hem insanlığa hem de doğa ve diğer canlılara zarar vermektedir. Özellikle son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar ışığında dünyaya verdiğimiz zararı en aza indirmek için bisiklet kullanımı ülkemizde olduğu gibi birçok ülkede teşvik edilmeye başlandı.

Dünya Bisiklet Günü olarak da yıl içinde bir gün belirlenmesi en azından senede bir gün de olsa bireyleri bu faydalı araca yönlendirme anlamında büyük bir adım olmaktadır. Sizce de çocuklarımız için bırakabileceğimiz en kıymetli hazine temiz bir çevre değil midir? Bunu sağlayabilmek için de elimizden gelenin en iyisini yapmalıyız. Onlara temiz bir doğa kadar sağlıklı olma mirasını da bırakmak gerekmektedir. Ne kadar çok hareket o kadar sağlıklı vücut demektir.

Çağımızın en büyük sorunlarından biri de obezitedir. Hareketin az olduğu bir yaşam düzeni tüm bireyleri obeziteye yönlendirmeye başladı. Sağlıksız beslenme, az hareket kilo olarak ve çeşitli hastalıklar ile bizleri geri dönüş yapıyor. Bunları eğlenceli bir aktivite ile yok etmek elimizde. Eğlenceli aktivitenin adı bisiklet. Gideceğiniz mesafelere bisiklet ile gitmek hem zaman kazandırır hem sağlıklı olmanızı sağlar.

Dünyanın Bisiklet Dostu Şehirleri

Yeni dünya düzeninde bisiklet tüm ülkelerde teşvik edilmekte olup trafik kuralları da bu yönde önemli değişikliklere gitmektedir. Ülkemizde de bu yönde son yıllarda olumlu adımlar atılmaktadır. Öncelikle Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere birçok ülke hem doğayı korumak, sıkıntılı trafik sorunlarını çözmek, hem de ekonomik olması amacıyla bisiklet kullanımını yaygınlaştırmaktadır. Dünyanın bisiklet dostu şehirleri Kopenhag ve Amsterdam olmak ile birlikte başlıca şehirler ve ülkeleri sırasıyla;

·         New York - Amerika,

·         Utrech - Hollanda

·         Strazburg – Fransa

·         Münster – Almanya

·         Eindhoven – Hollanda

·         Malmö – İsveç

·         Hangzhou – Çin

·         Antwerp – Belçika’dır.